Situació d'aprenentatge de Terra Baixa a 4t d'ESO

02 de Febrer del 2024

Durant les últimes dotze sessions de literatura catalana, els alumnes de 4t d'ESO han realitzat una situació d'aprenentatge per treballar l'obra de Terra baixa i conèixer el seu context. És per aquest motiu que alguns estudiants han col·laborat en aquest article per explicar com s'ha dut a terme aquesta activitat i com ha sigut tot el procés des de la seva perspectiva:

 

«Àngel Guimerà va ser un autor molt important perquè va ser un gran defensor del català en la literatura, volia normalitzar-la i enriquir-la. Ell va marcar profundament la literatura catalana amb la seva contribució al desenvolupament de la llengua, la dramatúrgia i la consciència social.

Terra baixa es va escriure l'any 1896, i va ser una de les obres més importants de la literatura catalana. Aquesta obra tracta de com el poble de Terra baixa està sota el domini d'en Sebastià, que n’és l'amo, i l’únic que vol és tenir el control absolut de tot. 

Pel que fa al funcionament de les classes, a l’hora de fer la lectura en veu alta a classe, la professora assignava un personatge a qui li tocava llegir, els seleccionats sortien al davant i interpretaven aquell paper, com si realment estiguéssim en una obra de teatre. Les classes eren molt més dinàmiques i divertides, alguns alumnes sortien voluntaris per interpretar i, a més a més, la professora ens avaluava de manera més indirecta. Cada cop que s’acabava una escena, es feien canvis de personatges per augmentar la participació dels alumnes a classe. 

Abans de començar la lectura de Terra Baixa, vam fer una fitxa de coneixements previs, per fer una reflexió del que creiem que seria Terra baixa i de què anava. Per entendre millor les escenes i com anava avançant la història quan acabàvem una escena responíem unes preguntes específiques per aquella part de l’obra, les posàvem en comú amb tota la classe i després, les completàvem.

El dossier avaluable, també tenia activitats més generals: sobre la Renaixença i d’Àngel Guimerà, havíem de fer apunts i respondre les preguntes. Posterior a la lectura hi ha diferents quadres per omplir sobre els personatges de Terra baixa, a més de reflexions en grups i individuals. 

Aquesta lectura ha sigut molt diferent d'altres que hem fet a l'escola, molt divertida i molt dinàmica; amb aquesta activitat, hem après que la lectura no té per què ser avorrida i com poder gaudir d'un llibre, encara que no sigui actual. També, gràcies a aquest llibre, hem pogut veure de com era la vida abans i la sort que nosaltres tenim de poder escollir una cosa tan simple com és l'amor cap a una persona.»

Cal felicitar a tot l'alumnat per la seva predisposició i la motivació que ha portat a fer una situació d'aprenentatge divertida i enriquidora per a tots!  

 Close