La relaxació a psicomotricitat

10 de Maig del 2024

LA RELAXACIÓ A PSICOMOTRICITAT

 

Els nens i nenes d’Educació Infantil necessiten jugar i moure’s, però també moments de calma i descans. És per això que la relaxació es troba present en totes les sessions de psicomotricitat a l’escola.

 

Els alumnes d’EI del Regina Carmeli duen a terme dues sessions de psicomotricitat a la setmana, una disciplina que integra aspectes psicològics i motrius per tal de millorar el seu desenvolupament integral. Sovint, quan pensem en psicomotricitat, ens venen al cap conceptes com “moviment”, “esport”, “circuits”, “danses”, etc. Si bé totes aquestes paraules lliguen amb la pràctica psicomotriu, no podem oblidar-nos de la relaxació com un element fonamental d’aquestes sessions que té en compte les dimensions corporal i emocional de l’infant.

 

Actualment, són molts els menors que porten un ritme de vida accelerat, sense pauses, anant i venint d’un lloc a un altre, “amb gran diversitat d’estímuls als quals atendre i sense temps d’assimilació” (Merino-Soto, 2004). Davant d’aquest context actual d’immediatesa, l’escola es presenta com un espai de seguretat, afecte i plaer que permet canalitzar tota mena d’emocions i sentiments. Segons Hewitt (2006) “la relaxació és l’antídot natural contra l’estrès”.

 

Tenint en compte això, la fase final de les sessions de psicomotricitat a l’escola es basen en la relaxació.

Una de les pràctiques més senzilles, i alhora efectives, és que els nens i nenes escoltin música clàssica o instrumental, estirats a terra amb els ulls tancats. Durant aquest curs, per exemple, estem utilitzant força la cançó de piano de Yiruma, titulada River Flows in You. A vegades, la mestra forma part de l’activitat passejant entre els infants mentre els acaricia amb un mocador diferents parts del cos.

 

Als alumnes els agrada molt fer la relaxació a partir de massatges. Per fer-ho, sovint fem una rotllana (tipus tren), de manera que cada infant fa massatge al del davant. Recomanem fer-ho també amb música ambiental o bé amb alguna cançó que indiqui els moviments a dur a terme. Un clar exemple és la cançó Massatges, de Dàmaris Gelabert.

A vegades traslladem l’estona de massatges a l’aula i, en aquest cas, optem per fer-nos massatges amb pinzells. Mentre sona música relaxant, alguns infants de la classe passegen per l’aula i fan dibuixos a les esquenes dels companys.

 

A més, als cursos d’EI4 i EI5 hem introduït el ioga, amb postures senzilles i parant especial atenció a la respiració.

 

Totes aquestes pràctiques son beneficioses per reduir l’estrès, millorar la concentració i afavorir l’autocontrol emocional i la creació de la consciència corporal.

ImageImageImage

Referències

-Merino-Soto, C. (2004). Visión Introductoria al estrés infantil. Artículos de

Psicopedagogía: Psicología de la educación para padres y profesores.

 

-Hewitt, J. (2006). Relajación. Madrid: Pirámide, S.A



Close