COM ACOMPANYAR ELS INFANTS EN EL SENTIT DEL RIDÍCUL?

26 de Febrer del 2025

Ha arribat el Carnaval a l’escola, una festa plena de colors, disfresses i activitats lúdiques que conviden els nens i les nenes a gaudir de les consignes d’uns dies bojos. No obstant això, no tots els infants viuen aquesta experiència amb la mateixa il·lusió. A alguns nens i nenes, vestir-se de manera diferent, pujar a un escenari, parlar en públic o simplement cridar l’atenció els pot generar vergonya i un fort sentit del ridícul. En aquest article, us oferim alguns consells per tal que les famílies ajudeu als vostres fills i filles a gestionar aquestes emocions i a viure les celebracions amb més confiança.

Per què els infants senten vergonya?

La vergonya i el sentit del ridícul són emocions naturals que responen a una necessitat d’acceptació en un grup. Generalment, aquestes emocions es desenvolupen a partir dels 5-6 anys, quan els infants comencen a tenir una consciència més clara de com els perceben els altres. De fet, segons un estudi de la Universitat de Cambridge, el 40% dels infants eviten participar en algun tipus d’activitat per por a l’opinió dels altres. 

Què podem fer les famílies?

  • Valideu els seus sentiments

És important acompanyar-los validant el que senten. Eviteu usar frases com “No passa res si tens vergonya”, no els forceu a actuar, ja que això acostuma a provocar l’efecte contrari i reforça encara més la seva por. 

  • Plantegeu alternatives

Oferiu opcions per tal que no se sentin obligats a fer allò que els incomoda. Per exemple, si no volen disfressar-se per Carnestoltes, poden portar un complement senzill enlloc d’una disfressa completa. Si no volen parlar en públic, poden participar en altres rols dins l’activitat, etc. Han de poder veure que disposen d’una elecció per tal de recuperar la seva confiança.

  • Sigueu un exemple

Els infants aprenen a través de l’observació, i han de poder veure que els seus adults de referència es riuen de si mateixos quan cometen un error, o que participen d’activitats sense por del ridícul. Podeu optar per explicar anècdotes pròpies en que heu superat una situació d’incomoditat.

  • Poseu l’èmfasi en l’esforç

A l'hora de dur a terme alguna activitat com pot ser un ball o una obra de teatre, és important que les famílies poseu èmfasi en l’esforç i no en el resultat que espereu. Frases com “Estem orgullosos que ho hagis provat” reforcen la seva seguretat i els ajuden a entendre que no cal ser perfectes. 

  • Creeu un entorn segur

Un infant amb una baixa autoestima sempre tindrà problemes a l’hora de sortir de la seva zona de confort. Tant família com docents hem de treballar perquè se senti recolzat, recordant-li dia a dia el valor que té.

  • No vulgueu córrer

Cada infant té el seu ritme i és diferent, per tant, alguns necessiten més temps que d’altres per sentir-se còmodes en l’exposició pública. És important respectar-ho i tenir clar que l’objectiu no és que participin de totes les activitats, sinó que se sentin acompanyats mentre aprenen a gestionar les seves emocions. L’acompanyament en la superació del sentit del ridícul és un procés gradual que requereix de paciència, suport i comprensió. 

 

Image



Close