La Montse Cazcarra, exalumna de l’escola, és psicòloga d’adults i autora de quatre llibres que aborden el benestar emocional i les relacions personals i de parella. Hem pogut compartir una estona amb ella en la que ens ha explicat la importància de tenir cura de nosaltres mateixos i de les nostres relacions, i també hem reviscut els seus records al Regina.
- Què et va motivar a estudiar psicologia?
Adonar-me de la importància que la salut mental té en el nostre dia a dia.
- Per què et vas enfocar a les relacions personals i de parella?
Quan vaig començar a exercir em vaig adonar de seguida del malestar que suposaven algunes dinàmiques de les relacions de parella. L’àrea parella és, de fet, una de les àrees que ens porten a consulta amb major freqüència.
- Què és el més difícil i el més gratificant de la teva professió?
El més difícil, estar en contacte amb el patiment humà.
El més gratificant, poder contribuir al procés de treball intern de persones amb realitats emocionals, històries i experiències molt diferents; i contribuir a un alleugeriment del patiment.
- A més de treballar de psicòloga, ets autora de quatre llibres on parles de l’autoestima, de les emocions i de com establir relacions sanes. Com d’important és treballar i enfortir tots aquests aspectes?
L’autoestima és la valoració que fem de nosaltres mateixos i, en conseqüència, ens predisposarà a interpretar i viure les experiències del present des d’un lloc o un altre, segons el nostre amor propi estigui en menor o major forma.
La capacitat de regular les nostres emociones determinarà què tan conscients són les decisions que prenem, quant ens desregulem davant de situacions difícils i quin és el nivell de benestar general que experimentem en els nostres dies.
I, finalment, les persones som animals socials, pel que establir vincles sans, ser capaços de mantenir-los i, alhora, posar límits, ressituar vincles o posar fi a determinades relacions serà clau pel nostre benestar.
- Ens podries donar algun consell per millorar el nostre benestar emocional?
Que ens demanem com ens sentim davant d’una situació i procurem mirar-nos amb tendresa, compassió i apostant per una curiositat genuïna; enlloc de jutjar-nos, criticar-nos o dir-nos que allò que sentim està malament.
- Tens un perfil molt actiu a Instagram amb més de 227 mil seguidors. És complicat compaginar el teu dia a dia amb la vida a les xarxes? Dediques molt de temps a preparar les publicacions?
La creació de contingut pot ocupar tant espai com li permetis. En el passat era més difícil que ara poder-ho compaginar; és gràcies a que he anat reduint hores assistencials, que he pogut reservar espais durant la setmana per a la creació de contingut enlloc de destinar-hi temps exclusivament del cap de setmana.
- Què és el que més valores o destaques d’haver estat escolaritzada al Regina Carmeli?
La continuïtat de les etapes, poder entrar a P3 i haver marxat als 16 anys.
- Explica’ns alguna anècdota que recordis del teu pas per l’escola.
A quart d’ESO vam fer una obra de teatre del tipus musical; va ser molt xulo!