Arribem a la setena entrega de l’InfoDOP i les assessores del DOP volem fer arribar un missatge d’agraïment a totes les famílies que heu confiat en nosaltres en aquests moments tan excepcionals i estranys. En aquest darrer mes, sou més d’un centenar les famílies del Regina a les que hem atès i des d’aquí seguirem oferint-vos el nostre suport i ajuda en tot el que necessiteu.

 

Aquesta setmana, us volem oferir una sèrie d’indicacions per poder acompanyar als vostres fills adolescents en aquesta situació extraordinària.

L’adolescència és l’etapa de transició de la infantesa a l’adultesa i es caracteritza per la cerca d’identitat pròpia, la llibertat i la necessitat d’independència. A més, el pas cap a l’edat adulta suposa un increment de les responsabilitats i això fa que els nois i noies entrin en un conflicte intern entre sentir-se lliures i seguir dependents de la seguretat que els proporcionen els pares. 

D’altra banda, els adolescents,  a causa d’un canvi neuronal i hormonal pateixen constants variacions en l’humor, fet que pot provocar conflictes amb els pares, germans, amics... Com dèiem en entregues anteriors de l’IndoDOP, en la situació de confinament, hem alterat la nostra vida i els nostres hàbits… I  això no és gens favorable pels constants canvis anímics que presenten els joves en aquesta etapa vital. Per això, és important continuar amb algunes rutines fixes, fomentant uns hàbits saludables, fent que vagin a dormir i es llevin a la mateixa hora, fent uns àpats equilibrats…

El clima familiar és important per a l’estat emocional dels nois i noies. Un ambient sense tensions constants, afavorirà un bon estat anímic. És evident que les confrontacions són inevitables, sobretot ara que passem moltes hores junts, però cal que ens plantegem si la discussió afavorirà alguna cosa i si tot té la mateixa importància. No tots els conflictes són igual de greus i s’ha de valorar per quines coses cal que discutim i per quines no. En aquest mateix sentit, els límits i les normes són importants, donen seguretat i a més permet que els fills coneguin allò que s’espera d’ells. Tot i així, cal ser una mica flexible, si sabem que una norma establerta pot generar un enfrontament, es pot intentar valorar-la i renegociar-la, d’aquesta manera ens anticipem als conflictes. Això no vol dir que siguem laxes del tot, aquells acords als quals arribem els hem de complir. 

En relació amb la convivència familiar, cal que els deixem un espai i un temps que sigui privat, per consultar les xarxes socials, escoltar música o parlar amb amics. Hem de ser conscients que les amistats en aquesta edat són molt importants, així com sentir-se acceptats i formar part d’un grup d’iguals. Aquestes estones d’intimitat poden afavorir a la seva socialització amb els altres joves. Hi ha d’haver, però un equilibri entre les estones necessàries d’intimitat i compartir estones de qualitat amb la família fent alguna activitat que agradi a tots. 

Com ja hem dit, aquesta etapa es caracteritza per una gran fluctuació emocional, és a dir, passar de sentir-se contents i eufòrics a sentir-se tristos o enfadats en un curt espai de temps. És possible que aquesta labilitat emocional estigui més accentuada per la situació actual. Sabent això, és important escoltar-los, compartir amb ells moments perquè s’expressin i intentar comprendre que estan deixant de fer coses importants o s’estan perdent experiències, com els últims mesos d’escola, graduacions, activitats amb amics... Tan important és animar-los com donar importància i no infravalorar allò que expliquen.

Tanmateix, els adults hem de controlar els nostres estats d’ànim davant dels fills. No els hem d’enganyar, ni ens hem d’amagar de les nostres emocions. Però és bo que no insistim en missatges negatius, ja que les emocions es poden encomanar. Així mateix, hem de limitar els moments en què ens informem a la televisió o als mitjans de la situació actual i no sobrecarregar-nos de dades, ja que ens pot generar estrès i ansietat. 

Si voleu llegir sobre el tema, us recomanem un llibre escrit per Eva Bach i Montse Jiménez titulat Mares i Pares influencers, 50 eines per entendre i acompanyar adolescents avui editat per Rosa dels Vents.

 

Per acabar, us deixem amb les paraules de Carles Capdevila on parlava sobre el fet d’educar “(...) Educar deu ser una cosa semblant a espavilar els marrecs i frenar els adolescents (...) Des que abandonen el bolquer (ja era hora!) fins que arriben les compreses (i que durin), des que els desenganxes del xumet fins que t’ensumes que s’ha enganxat al tabac, els apres fem una cosa fantàstica: descansem (...) Algú s’esgarrifarà pensant que aquest període és precisament el moment clau per educar-los. (...)” No perdem l’oportunitat de teixir vincles, d’acompanyar en el procés i d’oferir un braç de confiança en qui recolzar-se per entomar algun que altre fracàs.

Bon cap de setmana i fins aviat,

DOP Regina CarmeliImage

 

 



Close