A la publicació de la setmana anterior de l’InfoDOP us vam oferir orientacions per a l’acompanyament d’adolescents. Avui, us fem arribar un seguit de consells per ajudar als infants a gestionar les emocions. 

Durant aquest temps de confinament, haureu observat que  l’infant està experimentant una gran varietat de sentiments, emocions i sensacions com són la ràbia, la tristesa, la por, la frustració  i la majoria de vegades haurà estat incapaç de controlar-les o gestionar-les. 

Com a pares, us serà de molta utilitat reconèixer les pròpies emocions, d’aquesta manera s’ensenya als nens a identificar-les. Els infants han de créixer en un entorn on se’ls permeti expressar les seves emocions de manera natural, on se’n pugui parlar sense cap impediment. Es tracta doncs de fer educació emocional des de casa, és a dir, ajudar-los a desenvolupar les habilitats per calmar-se i regular les seves emocions. 

Tot i així, cal evitar fer-los partícips de neguits propis dels adults que els afectin al seu benestar (problemes econòmics, de parella, etc). És molt millor que vegin com l’adult sap resoldre la situació, sobreposant-s’hi fins aconseguir sortir del problema.

A mesura que van passant els dies de confinament, probablement aquest garbuix d’emocions haurà anat augmentant. Això passa per diferents raons:

- L'absència de rutines que proporcionen als nens seguretat i sentit d'ordre.

- Manca de moviment i activitat física a l'aire lliure.

- Manca d’ interacció amb el grup d'iguals.

Si a aquests aspectes hi sumem el fet que encara no són capaços de comprendre totalment la situació de confinament, es produeix un gran esclat emocional difícil d’entendre i gestionar. 

 

CONSELL 1: COM AJUDAR ALS NENS A GESTIONAR LES EMOCIONS

- Explicar-los la situació i repetir-la el que sigui necessari.

- Preocupar-se per el que senten, és important conèixer com ho està percebent el menor.

Deixar fluir els sentiments que genera el confinament, permetre que el menor es trobi amb les seves emocions i que les manifesti, alliberant la tensió produïda per la realitat. Els pares i els germans grans han de ser un model de gestió d’emocions a seguir; per tant, cal que a casa es doni permís per expressar totes les emocions (alegria, tristesa, por, ràbia).

No renyar, no castigar, no cridar davant al situació.

Recompondre el seu estat emocional ajudant-lo a entendre la situació mitjançant l’acompanyament, l’afecte i la comprensió. Si treballem aquest aspectes, estarem instaurant la serenitat en el menor i l'adult substituirà a poc a poc aquest clima de plors, crits i disgustos, per un ambient més comprensiu, harmònic i relaxat.

 

CONSELL 2:  COM REDUÏR L’ENUIG DEL NEN

- Preparar un racó de la calma. Hi haurà d’haver materials com: mandales, pals de pluja, música... És recomanable per quan encara no és capaç de controlar de manera autònoma les emocions.

- Deixar que manifesti l'enuig. Fer-lo saber que està acompanyat, oferint seguretat i consol de manera afectuosa. Fins i tot quan el comportament sigui inadequat cal deixar que l’infant expressi els seus sentiments. Són la vàlvula d'escapament per expressar les seves emocions.

- Aclarir que no és una mala persona per sentir ràbia. Això li permetrà acceptar l’enuig com una cosa normal.

- Explicar la situació i també conèixer la seva visió de la situació per mostrar les coses positives d’aquesta realitat.

- Dedicar-li temps. Resulta positiu programar temps cada dia per fer alguna activitat o joc en comú, sense interrupcions, sense trucades, sense feina, en definitiva, sense distraccions.

- Mantenir contacte amb familiars i amics. Els nens no interpreten la realitat com els adults, per tant aquesta mesura de contacte freqüent amb els familiars i amics permetrà al nen entendre que tot segueix igual que abans, malgrat la situació de confinament.

- Ser afectuós. Una abraçada, petons i moixaines solen ser suficients per fer desaparèixer l’enuig i restablir les emocions.

 

CONSELL 3: COM ABORDAR ELS MOMENTS CRÍTICS

- Prendre consciència de la capacitat que tenen els nens per captar allò que vivim i sentim. És fonamental no transmetre pors ni inseguretats als nens. Un infant insegur i preocupat cridarà l’atenció. Per tant, sent conscients de la situació, cal transmetre serenitat al nen.

- Ajudar-lo a posar paraules a les emocions que està vivint a que els nens no tenen els recursos d’un adult per gestionar la frustració.

Entre els 2 i els 6 anys els nens passen per una etapa anomenada egocèntrica en la qual si veuen tristos o enfadats a les persones que tenen al voltant, pensen que és la seva responsabilitat. 

Que els nens explotin entra dintre la normalitat, han de poder treure allò que els preocupa, les rebequeries són normals. Oferir-los l’ajuda de l’adult serà un recurs. Per exemple dir-li: “veig que t’estàs enfadant, estic aquí per a ajudar-te”. I no s’ha de tenir pressa si un nen no és capaç d’escoltar enmig de la rebequeria. Després de la tempesta és el moment d'ensenyar, no durant. El nen estarà més afectuós i cooperatiu ja que quan poden controlar el que senten, també els és més fàcil regular el seu comportament. D’aquesta manera,  quan s’hagi calmat se li pot oferir una alternativa a la situació viscuda, per exemple: “la propera vegada que estiguis enfadat, en comptes de pegar-me em dius que no t’ha agradat”.

- Acceptar quan abans millor la nova situació de confinament i abandonar la culpa que la situació pot generar en l’adult és una bona manera de viure el moment amb serenitat. 

 

CONSELL 4: COM GESTIONAR LES NOSTRES PRÒPIES EMOCIONS I EDUCAR NENS SEGURS DE SÍ MATEIXOS

- Amor Incondicional: Sempre i en tot moment demostrar amor. Si davant la situació l’adult matén la calma, està ensenyant que és possible tenir una actitud correcta. No hi ha raó per culpar o castigar, però sí cal establir uns límits ferms amb empatia. Tampoc s’ha de prendre l'enuig com una cosa personal. Els sentiments de l’infant són confusos i pot tenir dificultats per controlar-los. A això s'afegeix la seva capacitat immadura de comprendre i d'expressar les seves emocions. Caldrà de  respirar fons, posar-se al seu lloc i intentar veure-ho des del seu punt de vista. SE li ha de fer saber quant se’ls estimem en tot moment. La clau doncs, està en aprendre a autoregular l’ enuig i poder expressar els desacords sense fer sentir al nen o nena menyspreu, humiliació o fer que se senti agredit.

Mantenir-nos presents: és a dir, no només estar de cos i en canvi de ment absent. Quan un infant té un moment de rebequeria, de enuig... els adults es poden sentir enutjats, irritats, estressats... i en aquest estat no es pot ser una bona companyia ja que es transmet l’estat nerviós a l’infant. En aquestes situacions, és recomanable buscar les paraules adequades per fer saber amb nen que acceptem com se sent tot i que la manera com ho expressar no és la indicada.

- Observació: Mirar detingudament el moment on es desencadena la rebequeria, el plor desconsolat o qualsevol situació que moltes vegades, erròniament, anomenem: "mal comportament". L'observació implica descobrir en quin moment es produeix, quina ha estat la causa del seu estat emocional i comprendre perquè ha arribat a sentir-se així. Ser conscient del que genera aquesta conducta permet gestionar-la millor.

- Reparació: Parlem de protegir, tenir cura, de saber demanar disculpes quan cometem un error. És necessari desenvolupar la capacitat de reparar el dany i demostrar la importància de demanar perdó. És per això que, per exemple, quan l’adult fa un crit al nen, ho fa perquè no ha estat capaç de gestionar l'emoció, no ha pogut autoregular i s’ha desbordat. Aquest és el moment de demanar disculpes. De explicar a l’infant l’adult no ha pogut gestionar les pròpies emocions i que s’ha equivocat.

A banda de les orientacions, sempre procurem fer-vos algunes recomanacions relacionades amb el tema tractat. Si voleu llegir sobre les emocions dels infants i com ajudar-los, us proposem el llibre de la Marisol Ampudia “Con la mejor intención. Cuentos para comprender lo que sienten los niños” editat per Herder.

Des del DOP del col·legi, us oferim el nostre suport i us recordem que podeu adreçar-nos les vostres consultes al correu electrònic dop@reginacarmeli.com.

Que tingueu una bona setmana.

Fins aviat,

DOP Regina Carmeli.

ImageClose