Després de tant de temps confinats, poc a poc hem de tornar amb les rutines i les relacions socials. Això comporta molts reptes, sobretot per als pares amb nens més petits. 

Alguns nens poden negar-se a sortir de casa després del confinament. Els infants poden sentir por a sortir al carrer a causa dels missatges que hem donat durant el confinament sobre que el perill està a fora. Sobretot en els nens de 3 a 7 anys cal que anem amb compte amb la informació que els donem, ja que pel moment evolutiu en el que es troben els costa distingir entre realitat i fantasia i pensen que el virus està a fora i que si surten, estaran en perill. Cal explicar-los que amb les mesures pertinents estaran protegits. 

En anteriors articles de l’InfoDOP ja hem parlat de la por. La por és una emoció que presentem davant de situacions que comprometen el nostre benestar. És útil perquè evita que correm riscos innecessaris.

Així com es va explicar als nens què és el confinament, és convenient explicar un altre cop què és laCOVID19 i diferenciar-la d’altres malalties més comunes per tal que no s’espantin quan tinguin un mal de panxa o mal de cap.

També s’ha d’explicar la necessitat de la distància social, dient que els científics saben poc de la malaltia, però saben que s’encomana si estem molt a la vora d’una persona infectada. En aquest sentit, podem dir que per això no podem entrar moltes persones dins els establiments o hem de guardar distància als transports públics...

A més, s’ha d’ensenyar la importància de la rentada de mans, fent-los modelatge, utilitzar gels hidroalcohòlics i l’ús de mascaretes (si tenen 6 anys o més).

Altres infants, però, es negaran a sortir al carrer simplement perquè s’han acomodat a estar a casa amb els seus pares, amb horaris més flexibles i menys restriccions en videojocs o mòbils. 

A continuació us fem un recull de consells sobre com gestionar la tornada a la normalitat:

CONSELL 1: DONAR TEMPS

No forçar als nens a sortir al carrer. Cada nen té el seu ritme i s’ha de respectar. No s’ha d’obligar perquè ho poden viure com un càstig. A més en aquell infant o jove que hagi viscut la mort d’un familiar pel virus i ara tingui por de sortir al carrer, hem de tenir més paciència i comprensió. Necessiten un temps per adaptar-se i superar-ho. 

CONSELL 2: PLANIFICAR LA TORNADA A LA NORMALITAT

Proposar sortides graduals, de tal manera que es vagi ampliant el temps d’estar al carrer i la distància al domicili. Reforçant positivament l'avanç de cada dia. També es pot motivar a l’hora de sortir al carrer donant l’opció de portar una joguina o patinet, bicicleta o patins. A mesura que vagi sortint i vegi la realitat que es viu als carrers disminuirà la por o l’angoixa al desconegut. 

CONSELL 3: FER MODELATGE

Ser exemple per a ells en l’àmbit emocional. No negar la nostra pròpia por, però acceptar-la i mirar d’afrontar-la. Explicant que no s’ha d’avergonyir per allò que sent, ja que és normal. Fer que se sentin segurs amb sí mateixos.

CONSELL 4: INFORMAR

Enfortir la comunicació amb els nens i joves. Explicant el que passa, però fent entendre que les circumstàncies han canviat positivament. Adaptant la informació a l’edat. I tampoc cal donar més informació del compte, només aquella indispensable perquè entengui el que està succeint. 

Acabem aquest InfoDOP recomanant-vos l’enllaç al Canal Salut de la Generalitat de Catalunya, on trobareu l’explicació respecte a les diferents fases i diverses recomanacions al respecte.

Recordeu que podeu posar-vos en contacte amb nosaltres per a qualsevol consulta a través del correu electrònic dop@reginacarmeli.com.

Fins aviat,

DOP Regina Carmeli

ImageClose