Amb el fi de curs arribem a la darrera entrega de l’InfoDOP, una publicació setmanal nascuda en ple confinament amb el desig de fer-nos propers a les famílies del col·legi i de poder oferir suports i recomanacions per atendre les necessitats que aquesta situació hagi pogut generar en els infants i joves. Han estat dotze entregues en les que hem procurat donar resposta als dubtes i neguits que les famílies ens heu anat adreçant. 

Entre els mesos d’abril i juny hem atès al voltant de dues-centes consultes de famílies de les diferents etapes a les que esperem haver orientat amb encert i de manera satisfactòria. També hem mantingut el contacte amb els professionals externs (tant del sector públic com privat) que atenen al nostre alumnat i hem pogut comprovar que de les situacions difícils sempre es pot sortir més enfortit. Finalment, hem seguit amb la tasca interna d’assessorament i seguiment escolar de la mà dels tutors i del claustre del col·legi. Les assessores del DOP valorem molt positivament la tasca en la que hem unit esforços en la distància i de la que en fem un bon balanç.

Avui ens acomiadem i volem fer-ho oferint-vos un recull de propostes per passar un bon estiu sense desatendre la vessant educativa. Tot seguit trobareu una relació d’accions i consells que esperem que siguin d’utilitat:

CONSELL 1: APROFITAR L’APRENENTATGE DERIVAT D’ACTIVITATS NO EDUCATIVES

L’escriptor Emili Teixidor, al llibre La lectura i la vida, afirma que tots “(...) aprenem moltes coses d’una altra activitat (...) com un subproducte d’un treball o un joc, sobretot en el temps d’oci (...)” . L’estiu i les vacances són un moment ideal per trobar activitats que comportin un aprenentatge més enllà d’altres finalitats. Planificar la compra i anar al mercat, cuinar seguint una recepta o planificar una excursió són activitats que tenen un alt component educatiu.

Al llarg del tercer trimestre, famílies i docents ens hem vist abocats a oferir activitats de qualitat per omplir el temps d’infants i joves que no podien sortir de casa. Ara, tot i que estem en un procés de desescalada, ens seguim trobant amb limitacions i per tant, amb el curs escolar finalitzat, caldrà seguit oferint algunes activitats d’aquest tipus.

CONSELL 2: FOMENTAR ACTIVITATS EDUCATIVES 

Les vacances no han de ser sinònim de desconnexió. Cal que els alumnes segueixin fent activitats que potenciïn les seves capacitats intel·lectuals de manera vivencial i rellevant per a ells. Algunes propostes que es poden oferir són:

-       Lectura de contes, còmics o alguna novel·la. Afavorir l’intercanvi amb amics, cosins o coneguts i que es puguin fer recomanacions, tot explicant l’argument (això sí: sense desvetllar el final!). També és un bon moment per fer-se soci de la biblioteca municipal (a l’estiu s’hi està tan fresquet...).

-       Visitar exposicions i museus. A l’estiu hi ha moltes propostes diverses i interessants.

-       Veure pel·lícules o documentals que donin resposta a dubtes que es plantegin. Al portal EDU3.cat en trobareu de temàtiques diverses.

-       Dedicar les estones de més calor als jocs de taula. Qui no va aprendre a jugar als escacs durant un estiu?

-       Fer braçalets amb petxines de la platja o amb altres materials per treballar la motricitat fina i la creativitat.

-       Escoltar música, ballar, representar obres de teatre. L’expressió corporal, el llenguatge i el reconeixement d’emocions són uns aprenentatges per a la vida.

-       Escriure un diari personal on es relatin els moments més importants del període estival. També es poden enviar postals als amics o als avis. 

CONSELL 3: POTENCIAR L’EXPERIMENTACIÓ 

Experimentar permet descobrir i comprovar hipòtesis pròpies a partir de la pròpia experiència. L’experimentació permet comprendre allò que s’ha après, comprendre el perquè de les coses… Provar, manipular i observar canvis és una manera molt potent d’afavorir aprenentatges al mateix temps que es passa una bona estona.

Algunes propostes senzilles de fer a casa són:

-       Resoldre experiments casolans. Al programa Dinàmiks en trobareu una bona pila.

-       Jugar a fer bombolles de sabó de diferents mides.

-       Fer maquetes de llocs coneguts o d’algun monument que us agradaria. Visitar.

-       Fer trencaclosques (n’hi ha per a totes les edats!)

-       Reproduir un hàbitat natural i observar els canvis que tenen lloc. 

CONSELL 4: MANTENIR LES RUTINES I RESPONSABILITATS

Tot i que amb l’estiu els horaris es canvien, és important mantenir unes rutines mínimes, especialment pel que fa a la higiene del son i alimentació. D’altra banda, cal que tots els membres de la família tinguin tasques de les que es responsabilitzin, d’acord amb la seva edat i capacitats.

Les vacances d’estiu són un espai de temps ideal per aprendre descobrint, gaudint. Recomanem a les famílies que aprofiteu aquesta ocasions per seguir acompanyant als vostres fills en el seu creixement i desenvolupament. Al poema “Estiu” de Miquel Martí i Pol, el poeta afirmava: 

Ara és l'estiu, 

l'estiu massís i una mica absurd 

però intensament bell, 

que arriba sobtadament 

una nit qualsevol de principis de juny 

i que se'n va, també sobtadament, 

una nit qualsevol de finals de setembre. 

Les assessores del DOP us desitgem que gaudiu d’aquesta bellesa estival que sobtadament arriba i també, sobtadament, ens plantarà, sense adonar-nos, a les portes d’un nou curs.

Seguim al vostre costat per tot el que necessiteu,

DOP Regina Carmeli

Image

 

 

 



Close