La percepció visual: la figura i el fons d'una imatge

16 de Octubre del 2020

Dins la matèria d’Educació Visual i Plàstica de 3r d’ESO hem treballant alguns dels principis de la percepció visual els quals van ser establerts per un grup de psicòlegs alemanys a començament del s.XX (psicologia de la Gestalt).

Un d’aquests principis es basa en la diferència figura-fons: el nostre cervell tendeix a separar el fons dels altres elements importants. Aquesta separació és una habilitat perceptiva que ens permet detectar estímuls visuals (figura) dins d’un entorn determinat (fons).

Una de les imatges més conegudes d’aquests estudis és el ‘Gerro de Rubin’ (1921) on es demostra que la percepció es basa en l’organització de la figura i el fons ja que no podem percebre en aquesta figura ambigua, les dos figures a la vegada:

Image

Les relacions que s’estableixen entre la figura i el fons tenen una presència important des del punt de vista visual i expressiu de les imatges, per això l’objectiu de la pràctica que han realitzat els alumnes ha estat explorar la relació entre fons i figura construint una imatge on es combinin fons i figura per originar diferents formes figuratives o abstractes. Vegeu-ne uns exemples:

Image

ImageImage



Close