L’assertivitat és una habilitat que consisteix a expressar l’opinió correctament i de manera clara, defensar el punt de vista, els nostres drets però respectant els altres. Així mateix també consisteix a acceptar els pensaments i crítiques dels altres sense sentir-nos culpables.

Es pot reconèixer una persona assertiva per les seves característiques:

  1. Tenen confiança en si mateixos
  2. Respecten l’opinió dels altres
  3. Validen les emocions dels altres
  4. Escolten activament
  5. Es coneixen a si mateixos
  6. S’accepten
  7. Escullen les amistats
  8. Coneixen les seves limitacions, però lluiten per millorar
  9. Saben regular les emocions
  10. Afronten els conflictes de manera serena 

De totes maneres l’assertivitat es pot entrenar i hi ha diverses tècniques que ens ajuden en aquesta tasca. A continuació se’n descriuen tres d’aquestes:

-       La tècnica del disc ratllat: Imaginem que volem mantenir una postura determinada davant d’una altra persona que no para d’insistir que fem una altra cosa. Vol que acceptem i cedim per esgotament, és a dir, ens intenten manipular. Però nosaltres tenim dret a no acceptar el que ens imposen. Amb aquesta tècnica el que s’ha de fer és fixar un argument que repetim una vegada i una altra. Per tal de no esgotar-nos mentalment. Per exemple un amic vol que anem a una festa i a nosaltres no ens ve de gust perquè hem de llevar-nos d’hora l’endemà. L’amic ens pressiona de manera insistent. Davant d’això s’ha de donar la mateixa resposta com si fóssim un “disc ratllat”, - No gràcies, aquesta nit he de descansar.

-       Parlar de com em sento en comptes d’atacar: Quan una cosa ens molesta o pensem que no respecten els nostres drets utilitzem el “TU”. L’altra persona se sentirà atacada i la seva resposta serà defensar-se i protegir-se generant una discussió. En canvi si parlem des del “JO” generarem empatia i serà més difícil generar discussió. Un exemple és quan veiem que ningú recull els plats de taula en acabar de menjar i som nosaltres que al final ho hem de fer. Podem enfadar-nos i dir a la nostra parella o fill/s que - TU no reculls - i segurament la conversa acabarà amb enuig. D’altra banda si expliquem com ens fa sentir veure els plats damunt la taula - Em sento cansada quan veig els plats a taula – serà més fàcil reconduir la situació per aconseguir que ens donin un cop de mà.

-       Banc de boira: Trobar un punt d’acord entre les dues parts. Encara que només sigui un mínim nexe d’unió. D’aquesta manera aconseguim reconèixer els arguments i queixes de l’altra persona, però sense abandonar del tot la nostra postura inicial perquè no sigui considerat un atac directe.

Per millorar la nostra assertivitat cal tenir en compte:

-       Hem d’explicar com ens fan sentir les coses i no donar per suposat res. Ningú és capaç de llegir la nostra ment i per tant no sabran que ens passa si no ho expliquem. S’ha d’utilitzar el “jo” per expressar com ens sentim i generar empatia.

-       S’ha d’identificar el que volem i trobar la millor manera d’aconseguir-ho.

-       S’ha d’escoltar als altres. Si volem que ens escoltin hem d’aprendre primer a escoltar.

-       S’ha de saber dir que “NO”. Tenim el dret de decidir si volem o no fer una cosa i no sentir-nos culpables per no fer-la.Close