IMPULSA-AIC 1r d’ESO: Un experiència d’aprenentatge-servei

21 de Juny del 2021

En el marc del treball de síntesi que es duu a terme a l’ESO, al curs de primer s’ha desplegat un treball d’aprenentatge-servei seguint la metodologia AIC (Aprenentatge Interdisciplinari Contextualitzat). Aquesta metodologia és el resultat d’un procés de la reflexió pedagògica i  formació docent que va iniciar fa tres cursos acadèmics anomenada IMPULSA.

Al curs de 1r, s’ha proposat el repte Creem un trocatxé a Rubí el qual s’engloba dins la tipologia de l’aprenentatge servei donat que és una proposta didàctica que combina els processos d’aprenentatge i els processos de servei a la comunitat en un sol projecte. Els alumnes s’ha format tot treballant sobre unes necessitats reals detectades: la Xarxa d’Itineraris de Rubí ja està senyalitzada però manquen els punts d’interès. 

Així, la primera activitat de la que han participat ha estat la visita d’un membre de l’entitat Rubí d’Arrel que els ha explicat l’origen de la Xarxa d’Itineraris com un procés de recuperació de camins de l’entorn natural del municipi creant una Xarxa d’Itineraris. A més, també els ha plantejat la necessitat de nodrir aquesta xarxa de punts d’interès de patrimoni natural i històric. Val a dir que la Xarxa d’Itineraris també ha estat possible gràcies al Centre Excursionista i a l’Ajuntament de Rubí.

Actualment, aquests camins estan senyalitzats. Tots ells tenen com a punt de partida la plaça del Doctor Guardiet i alguns d’ells estan connectats.

Posteriorment, cada grup-classe s’ha fet responsable d’un dels itineraris: Can Guilera (1r ESO A) i Sant Muç (1r ESO B). Si voleu conèixer tot el procés que han seguit i els resultats obtinguts, els alumnes us ho expliquen als següents vídeos:

Vídeo 1r ESO A - Itinerari de Can Guilera 

Vídeo 1r ESO B - Itinerari de Sant Muç

Els docents felicitem a tot l’alumnat per la bona feina feta i per l’aportació que han fet a la Xarxa d’Itineraris, fent que els aprenentatges hagin traspassat les aules i es vegin materialitzats en un enriquiment d’aquests camins tan propers però tan desconeguts per bona part de la població. Us animem a fer una sortida per poder veure la tasca que han fet i si voleu buscar el trocatxé, podeu descarregar-vos el track.



Close