Concurs del diari Ara, Unicef: El dret a la salut mental

21 de Novembre del 2022

DOS ALUMNES DE LA NOSTRA ESCOLA GUANYADORS

Fa un temps vam rebre a l’escola una proposta per participar en un concurs. La proposta venia del diari ARA i ho feia conjuntament amb UNICEF. Ens vam llegir el tema i de seguida van veure que era un tema prou interessant per engrescar als nostres alumnes a participar.

Es tractava del “Dret a la salut mental”. Podíem participar en dos apartats diferents: narrativa i dibuix. La part de narrativa es va abordar des de llengües i des de tutoria, la part plàstica es va treballar des l’àrea d’Arts & Crafs.

Ens vam adonar que era un tema molt desconegut pels nostres alumnes, ja no tant sols el dret a la salut mental, sinó la mateixa salut mental, que és una gran desconeguda.

Considerem que el gran problema no resideix en què uns alumnes d’EP6 no tinguin gaire coneixements sobre el tema, sinó que la mateixa societat, o gran part d’aquesta faci que els problemes de salut mental s’amaguin, es demonitzin, se sentin com una vergonya de la qual ens hem de sentir culpables. No som culpables de tenir problemes de fetge, no som culpables de tenir problemes de cor, ni de ronyó, però sí se’ns fa culpables de tenir problemes mentals, per això l’amaguem i ens avergonyim.

Aquesta és la situació en la que ens trobem, la qual, benauradament va canviant mica en mica, però encara estem a anys lluny de normalitzar aquestes malalties com hem fet amb d’altres.

Tot això és el que vam intentar transmetre als nostres alumnes mitjançant debats, exposicions de casos que coneixien i visionat d’un parell de capítols d’una sèrie que ens va semblar molt adient perquè reflecteix perfectament la manera de ser, l’aïllament, els problemes de relació, les rutines inflexibles i els bucles interminables en els quals entra un adolescent de l’espectre autista.

Un cop fet aquest treball previ, els nostres alumnes van plasmar gràficament tot allò que havien aprés, discutit i assimilat. D’una banda van fer una redacció/conte i per l’altra un dibuix. I ens vam presentar al concurs.

La setmana passada vam rebre la bona notícia de que dos alumnes de la nostra escola havien estat guanyadors! La Júlia Triviño, segona finalista del premi de dibuix i l’Àlex Pastor segon finalista del premi de narrativa. Tots dos alumnes, acompanyats dels seus pares, de la Cap d’Estudis i de la Directora van rebre el premi divendres, 18 de novembre a la Facultat de Geografia i Història de Barcelona.

Des d’aquí felicitem de tot cor als nostres alumnes i esperem que actes com aquest donin visibilitat a una problemàtica que encara intenten que mantinguem a les fosques.

ImageImageImageImageImageImageImageClose